B.3.2.1 Δράση Α.1: Συμμετοχική διακυβέρνηση με κοινωνικά δίκτυα (Gov Goes Social)

June 6, 2011 σε Ομάδα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία. από Φώτης Ρούτσης

Ο στόχος της δράσης είναι η ενεργοποίηση κοινοτήτων πολιτών (φοιτητές, νέοι επιστήμονες, μικρές επιχειρήσεις, ΜΚΟ) μέσω κοινωνικών δικτύων για τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο., Τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πλατφόρμες συμμετοχής αλλά και καθημερινής επικοινωνίας, καθώς προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα: α) σημαντικό ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου (συνεχώς αυξανόμενο), β) παρέχουν στερεή τεχνολογική βάση η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται και ανανεώνεται γ) προσφέρουν συνεχώς αυξανόμενες τεχνικές δυνατότητες για την δημιουργία πρωτότυπων και πλούσιων εφαρμογών.

Τα χαρακτηριστικά αυτά αντιμετωπίζουν τα συνηθισμένα προβλήματα των δράσεων ηλεκτρονικής συμμετοχής, δηλαδή την αδυναμία συνεχούς επαφής με μία κρίσιμη μάζα χρηστών και την ανάγκη για την ανάπτυξη, διαχείριση και συντήρηση τεχνολογικών υποδομών. Ο τελικός στόχος της δράσης είναι η χρήση των κοινωνικών δικτύων με αμφίδρομο τρόπο, αναπτύσσοντας τον διάλογο ανάμεσα στην πολιτεία και τον πολίτη στην σφαίρα της ηλεκτρονικής κοινωνικότητας. Ο διάλογος αυτός θα προσφέρει σε όλα τα βήματα του κύκλου της διακυβέρνησης, δηλαδή στην διάγνωση και τον εντοπισμό προβλημάτων, στην κατάρτιση πολιτικών, στην εφαρμογή τους και τον έλεγχο της επιτυχίας τους, με έμφαση στις υπηρεσίες τις δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες, αλλά και σε άλλα θέματα.

Περιγραφή

Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση και οργάνωση της χρήσης των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης από τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα για την συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία σχηματισμού πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Η δράση περιλαμβάνει τις παρακάτω φάσεις:

Φάση 1) Μελέτη του περιβάλλοντος και των ενδιαφερόμενων πλευρών για τα πεδία της δημόσιας διοίκησης και αξιολόγηση. Επιλογή υποψήφιων φορέων και θεμάτων

Φάση 2) Ενημέρωση επιλεγμένων φορέων για τις ωφέλειες της ηλεκτρονικής συμμετοχής και τις βέλτιστες μέχρι τώρα πρακτικές

Φάση 3) Σχεδιασμός πλάνου ηλεκτρονικής συμμετοχής για τους φορείς που θα συμμετέχουν

Φάση 4) Υλοποίηση παρουσίας στα κοινωνικά δίκτυα για επιλεγμένους φορείς και ανάπτυξη πρωτοβουλιών διαλόγου

Φάση 5) Δράσεις Δημοσιότητας για την προσέλκυση κρίσιμης μάζας πολιτών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων στις ενεργές πρωτοβουλίες

Φάση 6) Λειτουργία, αξιολόγηση και προσαρμογή

Μέτρα υλοποίησης

Στην πρώτη φάση, θα μελετηθεί το περιβάλλον του δημόσιου τομέα ώστε να εντοπιστούν θέματα και τομείς που θα  ωφελούνταν περισσότερο από δράσεις ηλεκτρονικής συμμετοχής με κοινωνικά δίκτυα. Η μελέτη θα περιλαμβάνει τόσο την κεντρική κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση και θα ληφθεί υπόψη η ωριμότητα του αντίστοιχου φορέα, οι ενδιαφερόμενοι για τα θέματα που την αφορούν, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ηλεκτρονικής συμμετοχής για τον συγκεκριμένο φορέα. Κατόπιν αξιολόγησης, επιλεγμένοι φορείς που θα αποκομίσουν τις μέγιστες ωφέλειες από την συμμετοχή με κοινωνική δικτύωση θα ενημερωθούν και θα ζητηθεί η συμμετοχή τους σε σχετικές δράσεις. Για τους φορείς που θα συμμετέχουν θα καταρτιστεί αναλυτικό πλάνο για την παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα και την εφαρμογή των κοινωνικών μέσων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στην συνέχεια, θα γίνει υλοποίηση της παρουσίας των φορέων στα κοινωνικά δίκτυα, με παράλληλη εκπαίδευση των στελεχών στις διαδικασίες της ηλεκτρονικής συμμετοχής. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις δημοσιότητας (σε ομάδες πολιτών, σε φορείς) με σκοπό την προσέλκυση του ενδιαφερόμενου κοινού. Κατά την διάρκεια της υλοποίησης, νέα θέματα θα ενσωματώνονται στις δράσεις των φορέων, θα αξιολογείται η επιτυχία τους και θα προσαρμόζονται κατάλληλα οι δράσεις συμμετοχής και οι ενέργειες δημοσιότητας.

Αποτελέσματα

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η πρώτη εισαγωγή της ηλεκτρονικής συμμετοχής με την χρήση συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση (σε επιλεγμένους φορείς) και η συλλογή εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών για την ευρύτερη εφαρμογή της.

Η Δράση είναι εναρμονισμένη με τις εθνικές και κοινοτικές στρατηγικές. Στο εθνικό επίπεδο, προωθεί τη διαφάνεια στις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης και την προσέγγιση των ενδιαφερόμενων πολιτών στην διαδικασία αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Συμβάλλει στους στόχους των κοινοτικών στρατηγικών: Σχέδιο Δ για την δημοκρατία, τον διάλογο και την δημόσια συζήτηση (2005), Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Διαφάνεια (2006), Στρατηγική i2010 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (2006),  Ανακοίνωση της Επιτροπής: αξιοποίηση των εμπειριών του σχεδίου Δ για δημοκρατία, διάλογο και δημόσια συζήτηση(2008), Γενικές αρχές και ελάχιστες προδιαγραφές για τη διαβούλευση των ενδιαφερόμενων μερών από την Επιτροπή (2002)

Χρονικός προγραμματισμός

6 – 12 μήνες

Συμμετέχοντες

Φορείς της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης και τοπική αυτοδιοίκηση. Επιστημονικοί φορείς, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, εμπειρογνώμονες, ΜΚΟ, ομάδες πολιτών, επιχειρήσεις και οργανισμοί με εμπλοκή σε συγκεκριμένα θέματα πολιτικης.

Εκτιμούμενο κόστος

150.000 – 600.000€ ανάλογα με το εύρος του πεδίου εφαρμογής.