H.4.3. Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της καθολικής υπηρεσίας στην Ελλάδα

June 6, 2011 σε Ομάδα για τα Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς από Φώτης Ρούτσης

Με βάση τις προτάσεις του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020, στόχος της ΕΕ είναι η παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης για όλους μέχρι το 2013. Ο στόχος αυτός της ΕΕ, αν υιοθετηθεί από την Ελληνική πολιτεία μεταβάλλει ουσιαστικά την έννοια και τα όρια της καθολικής υπηρεσίας όπως αυτή γίνεται αντιληπτή σήμερα. Έτσι από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε υπηρεσίες dial-up σε ταχύτητες 56kbps, πολύ σύντομα θα απαιτείται η παροχή υπηρεσιών πρόσβασης σε ταχύτητες 2Mbps.
Η ομάδα για τα ΔΠΕΓ αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να εκκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με τους παρόχους ώστε να εξεταστεί αν απαιτείται η ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της καθολικής υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα πρέπει να τεθούν βασικά ερωτήματα όπως:
• Ποιος θα φέρει τη σχετική υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας
• Μέσω ποιας διαδικασίας θα πραγματοποιείται η κάλυψη του σχετικού κόστους.
• Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να δοθεί και να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο πάροχο να συμμετέχει στην παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
• Ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης και παρακολούθησης
• Με ποιο τρόπο και ποια μεθοδολογία θα γίνεται η καταγραφή και παρακολούθηση της πορείας και της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που θέτει η καθολική υπηρεσία.
• Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μετάβαση από τα 2Mbps το 2013 στα 30Mbps για όλους το 2020.
Ας σημειωθεί ότι η ομάδα για τα ΔΠΕΓ διαπίστωσε την ανάγκη έναρξης της σχετικής συζήτησης και δεν πρότεινε την ένταξη των σχετικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας. Κάτι τέτοιο θα προκύψει ως συνέχεια της σχετικής ζύμωσης στην οποία κεντρικό ρόλο θα παίξει η ΕΕΤΤ καθώς και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.