Αγαπητέ κ. Μπέρλερ,
Διάβασα το σημείωμα σας, αν και δεν ξέρω για το ιατρικό σύστημα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα δεν ξέρω αν μπορώ να δώσω αξία στην ομάδα σας. Θέλω να παράσχω τις ακόλουθες σκέψεις με βάση την εμπειρία μου στις ΗΠΑ.
1. Προτείνω ότι κάποιος, ένα πολύ πεπειραμένο πρόσωπο στον ιατρικό τομέα (υπουργός, εκπαιδευτικοί, ιατρικό προσωπικό, κλπ), δημιουργεί το όραμα για το 2020. Χωρίς ένα όραμα, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν οδικό χάρτη για τίποτα. Σε περίπτωση που επιχειρείτε να αναπτύξουν οδικούς χάρτες χωρίς ένα όραμα, είναι επαγγελματική γνώμη μου ότι θα χάσεται πολλούς πόρους (χρόνος, χρήμα και ανθρώπους) χωρίς την επίτευξη βέλτιστου στόχου σας, γιατί θα κινηγάται έναν κινούμενο στόχο. Ρίχνονταςν τεχνολογία σε ένα πρόβλημα δεν έχει λυσει την ανάγκη των επιχειρήσεων και ότι ποτέ δεν θα λύσει οποιαδήποτε ανάγκη των επιχειρήσεων. Όταν λέω επιχείρηση, δεν εννοώ μια ιδιωτική επιχείρηση. Κοιτάζω τα πάντα σε έναν οργανισμό, όπως μια επιχειρηματική διαδικασία.
2. Στις δύο Πολιτειες, Μιννεσότα και Καλιφόρνια, που έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου έχουν μια πολιτική που σε περίπτωση σοβαρής έκτακτης ανάγκης, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μια πρώτη βοήθεια θα φθάσει εντός 2 λεπτών. Συνήθως ο πρώτος αποκριτής είναι ένας αστυνομικός. Ο αστυνομικος εκπαιδεύεται για να παρέχει οξυγόνο, στόμα με στόμα και τις συμπιέσεις για ανάνηψη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι αστυνομικοί μεταφέρουν στα αυτοκίνητά τους την αυτόματο απινιδωτών.
3. Όταν ένα ασθενοφόρο φτάνει σε ένα ατύχημα, το νοσηλευτικό προσωπικό σταθεροποιεί πρώτα το θύμα και στη συνέχεια to τοποθετεί το θύμα μέσα στο ασθενοφόρο. Μόλις το θύμα ειναι μέσα στο ασθενοφόρο, συνδέουν το θύμα με τις οθόνες και να αρχίσει τη διαβίβαση των αναγκαίων πληροφοριών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Σε συνομιλία με το γιατρό, το ιατρικό προσωπικό μπορεί να χορηγεί φαρμακευτική αγωγή ενδοφλεβίως. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν γιατρούς. Έχουν ιατρικό προσωπικό οι οποίοι είναι απόφοιτοι του κάτι σαν ένα ΤΕΙ στην Ελλάδα. Είναι ειδικά εκπαιδευμένο για την εργασία έκτακτης ανάγκης.
4. Στις ΗΠΑ, έχουμε έναν οικογενειακό γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να έχει δικό του γραφείο ή να είναι μέρος μιας ομάδας γιατρών που έχουν δημιουργήσει μια μίνι κλινική. Ο γιατρός μου έχει δικό του γραφείο. Πριν δύο-τρία χρόνια ο γιατρός μετακινήσετε όλα τα αρχεία των ασθενών του σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Τώρα, όταν πάω να τον δω, η νοσοκόμα παίρνει το βάρος μου και την πίεση του αίματος μου, και ενώ βάζει αυτές τις πληροφορίες στον υπολογιστή της, με ρωτάει για το λόγο της επίσκεψής μου. Η διαφορά είναι ότι ο ίδιος και το προσωπικό του τηρούν όλες αυτές τις πληροφορίες ηλεκτρονικά. Επομένως, πριν έρθει στην αίθουσα οπου είμαι, έχει τις τελευταίες πληροφορίες. Έχει επίσης το ιστορικό ιατρικό μου και τα φάρμακα που παίρνω αμέσως. Πριν το ξεχάσω, όλοι τους φέρουν ένα φορητό υπολογιστή. Είμαι βέβαιος ότι ο φορητός υπολογιστής θα αντικατασταθεί σύντομα από ένα e-pad.
5. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να μην έχουμε μια έξυπνη κάρτα υγείας. Το έχουμε συζητήσει αρκετά συχνά, αλλά πολλοί είναι εναντίον της.
6. Όταν πηγαίνω στο γραφείο του γιατρού, πληρώνω ένα ποσό (μεταξύ 10-30 δολάρια). άνθρωποι γραφείο του γιατρού στείλει το λογαριασμό είτε των ΗΠΑ ΙΚΑ αν είστε άνω των 65 ετών ή στην ασφαλιστική εταιρεία. Η ασφάλιση ενημερώνει τόσο το γιατρό και εμένα για το ποσό πληρωμής που πραγματοποιήθηκε στο γιατρό. Αν υπάρχει μια μερίδα που η ασφάλιση δεν καλύπτει, τότε θα πληρώσω το ποσό αυτό.
7. Όταν κάποιος πηγαίνει στο νοσοκομείο για μια επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να βρει από την ασφαλιστική εταιρεία, πριν πάει στο νοσοκομείο, το κόστος του χειρούργου, του αναισθησιολόγου, η χειρουργική αίθουσα, το δωμάτιο, κ.α.
8. Η έννοια του «καθηγητή Πανεπιστημίου” θα κάνει τη χειρουργική επέμβαση δεν υπάρχει. Αν κάποιος χρειάζεται μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, η μόνη εναλλακτική λύση που έχεις είναι η ομάδα που θέλετε να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση. Ο χρονοπρογραμματιστής του νοσοκομείου θα σας πει ότι η ομάδα Α πραγματοποίησε 700 χειρουργικές επεμβάσεις, η ομάδα Β έχει εκτελέσει 780, κλπ. Αν πρόκειται για επείγον περιστατικό, το νοσοκομείο δεν σας προσφέρει επιλογή. Η πρώτη διαθέσιμη ομάδα θα εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση.
Ελπίζω ότι τα παραπάνω σας δίνουν μια ιδέα για την τεχνολογία που απαιτείται.
Ζητώ συγγνώμη για τη μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.
Χριστος