Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση συζήτησης των προτάσεων του Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020

March 31, 2011 in Tελευταία Νέα by Αγγελική Πραγιάτη

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011, σε ανοιχτή εκδήλωση του Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, παρουσιάστηκε το πλαίσιο  των άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων που προέκυψαν από την Α’ Φάση εργασιών των ομάδων του Φόρουμ. Την εκδήλωσε άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα ο συντονιστής του Φόρουμ κ. Θ. Καρούνος από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

 Οι Ομάδες Εργασίας ξεκίνησαν τις εργασίες τους στις αρχές Νοεμβρίου  και οδήγησαν στα πρώτα παραδοτέα που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική πολιτεία στο άμεσο μέλλον και που ως στόχο έχουν την ταχεία βελτίωση θεμάτων που άπτονται της Ψηφιακής Ελλάδας. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης απόψεων, διαλόγου και επεξεργασίας στα πλαίσια φυσικών συναντήσεων ή ηλεκτρονικών συζητήσεων στο Φόρουμ, στο οποίο η συμμετοχή είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο. Τις προτάσεις συνολικά παρουσίασε ο κ. Βασίλης Μερεκούλιας, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός & Μηχ/κός Η/Υ και τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς. Ο κ. Μερεκούλιας τόνισε ότι οι δράσεις που προτείνονται έχουν ως στόχο την κινητοποιήση των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση που θέτει το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη( Digital Europe 2020) και να θέσουν τις βάσεις για μεσοπρόθεσμες δράσεις που θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση της χώρας με τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη του 2020. Ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις που συζητήθηκαν είναι:

  • Δημιουργία και προώθηση πλατφόρμας – σημείου αναφοράς για την ψηφιακή οικονομία και την επιχειρηματικότητα
  • Δημιουργία Εθνικού CERT
  • Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Υγείας
  • Ενίσχυση χρήσης ΤΠΕ στα σχολεία ως μέσο διαχείρισης της γνώσης
  • Πιλοτικές εγκαταστάσεις ΔΠΕΓ, ενεργοποίηση ΜΑΝ δήμων
  • Λήψη και Διαχείριση Παραπόνων των Πολιτών
  • Ισότιμη αντιμετώπιση ανοικτού και κλειστού λογισμικού σε έργα ΤΠΕ
  • Ανοικτή πρόσβαση στη γνώση: Υιοθέτηση πολιτικής ελεύθερης πρόσβασης (Open Αccess) σε εθνικό επίπεδο

Την παρουσίαση σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕΤΤ στηρίζει με ανθρώπινους και υλικούς πόρους τις εργασίες του Φόρουμ και ετοιμάζει δράσεις που θα στηρίξουν τις προτάσεις της ομάδας Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση υπό τον συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  Εθνικού Τυπογραφείου κ. Στ. Γκρίτζαλη, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και σχόλια εκπροσώπων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας. Στην εκδήλωση παρευρέθη και η κα Νάνσυ Πασκάλ, συντονίστρια ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ατζέντα για Ελλάδα και Κύπρο,  στον τομές της Κοινωνίας των Πληροφοριών και τα Μέσα ενημέρωσης, η οποία σχολίασε τα όσα προτάθηκαν ως μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που προβάλει θετικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Η παρουσίαση της εκδήλωσης και  το ενιαίο κείμενο των προτάσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.digitalgreece2020.gr. Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο των παρουσιάσεων πατώντας εδώ.

 Οι εργασίες των Ομάδων συνεχίζονται, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει υιοθετήσει η Οργανωτική Επιτροπή, με στόχο τον Ιούνιο του 2011 όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο πολιτικής για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020 και μεταξύ άλλων σε νέα ανοιχτή εκδήλωση, την 1η Ιουνίου στην Ελλάδα και στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας, στις 16-17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.