B.3.6.2 Δράση Ε.2: Κοινωνικά δίκτυα στην υγεία: Patient Opinion GR

June 6, 2011 σε Ομάδα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία. από Φώτης Ρούτσης

Περιγραφή

Αντικείμενο της δράσης είναι η χρήση των σύγχρονων εργαλείων του διαδικτύου για τη δημιουργία μια διαδραστικής πύλης επικοινωνίας των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τους πολίτες για θέματα που άπτονται της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Η υλοποίηση του θα μπορούσε να ήταν το πρώτο βήμα επικοινωνίας των Πολιτών με τον νέο υπό διαμόρφωση Εθνικό Οργανισμό παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

Φάση 1) Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης:

Φάση 2) Ορισμός πεδίου εφαρμογής του Patient Opinion GR

Φάση 3) Υλοποίηση Patient Opinion GR

Φάση 4) σχεδιασμός επόμενων βημάτων Patient Opinion GR

Σκοπός – Στόχος

Οι στόχοι της δράσεις είναι;

  • Να υπάρχει άμεση επαφή με τους πολίτες και τα αιτήματά τους σε σχέση με την περίθαλψη τους
  • Να μπορούν να λύνονται άμεσα τυχόν προβλήματα που αφορούν τους πολίτες
  • Να μπορούν να σχεδιαστούν σε δεύτερη φάση μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες (πχ ηλεκτρονικά ραντεβού, ηλεκτρονικές απαντήσεις, ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε χρόνιες ή μη θεραπείας
  • Να σχεδιαστεί σε δεύτερη φάση ένα «εθνικός διαμεταγωγέας εγγράφων υγείας» με βάση τα διεθνή πρότυπα και μεθοδολογίες και έχοντας ως παράδειγμα την υλοποίηση σε Πανευρωπαϊκή κλίμακα αντίστοιχων δράσεων όπως τα έργα epSOS & Renewing Health.

Μέτρα υλοποίησης

Φάση 1) Αξιολόγηση υφιστάμενης

Συλλογή όλων των μελετών ή άλλων παραδοτέων πρότερων δράσεων για την συγκριτική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης για τον προσδιορισμό της στοχοθεσίας της πύλης Patient Opinion GR

Φάση 2) Ορισμός πεδίου εφαρμογής του ΕΠΔΥ

Αντικείμενο της δεύτερης φάσης είναι η οριοθέτηση του Πεδίου Εφαρμογής του Patient Opinion GR. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί ανάλυση υφιστάμενων σεναρίων χρήσης και διαλειτουργικότητας και προτεινόμενη κατηγοριοποίηση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και Διαδικασιών.

Φάση 3) Κατάρτιση Οδικού Χάρτη για το ΕΠΔΥ

Αντικείμενο της τρίτης φάσης είναι υλοποίηση της πρώτης φάσης της πύλης Patient Opinion GR και η πιλοτική της λειτουργία

Φάση 4) Προτάσεις απαραίτητων θεσμικών και οργανωτικών παρεμβάσεων

Η φάση αυτή θα αποτυπώσει τη μελέτη σκοπιμότητας και επέκτασης της υπηρεσίας Patient Opinion GR.

Αποτελέσματα

Η προτεινόμενη δράση είναι εναρμονισμένη με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές καθότι:

  • Ανταποκρίνεται στις Κοινοτικές Οδηγίες για την προαγωγή και υιοθέτηση της διαλειτουργικότητας, όπως αυτές αναφέρονται στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας (2-7-2008) καθότι διαχειρίζεται μια συνεχή διαδικασία προσαρμογής παραγόντων στην ηλεκτρονική υγεία (παράγραφος 4 της οδηγίας), επιταχύνει την υιοθέτηση ενός οργανωτικού πλαισίου διαλειτουργικότητας (οδηγία 6) , εφαρμόζει τη διαλειτουργικότητα ως αμιγές συστατικό της εθνικής στρατηγικής για την ηλεκτρονική υγεία (οδηγία 5) και λαμβάνει υπόψη τεχνικούς και άλλους κρίσιμους παράγοντες (θεσμικά ζητήματα, ασφάλεια, προστασία δεδομένων κλπ).
  • Συμβάλλει στους στόχους της Στρατηγικής i2010, καθότι επιδιώκει τη σύγκλιση στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας με τα Κράτη-Μέλη και στη συμμετοχή της χώρας μας στη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Πληροφοριών με δεδομένα ηλεκτρονικής υγείας (Στόχος 1) και στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας (Στόχος 3)
  • Συμβάλλει στου στόχους της Digital Agenda 2020 καθώς (α) συνεισφέρει στη δημιουργία σταθερής και «Σφύζουσας ενιαίας ψηφιακής αγοράς»  ενώ αποτελεί σαφή δράση εντασσόμενη στη βασική δράση 5 σχετικά με τη διαλειτουργικότητα και την εφαρμογή των προτύπων ΤΠΕ. Παράλληλα συνεισφέρει στη βασική δράση 9 περί μοχλευσης περισσοτέρων ιδιωτικών επενδύσεων. Η δράση αυτή αποτελεί και δράση ελέγχου του ψηφιακού χάσματος.
  • Αξιοποιεί δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο (βλ για παράδειγμα Έργα EpSOS, Calliope, Financing e-health, ERH Impact, κλπ).

Χρονικός προγραμματισμός

6 μήνες

Συμμετέχοντες

Μονάδες Υγείας, ΥΥΚΑ, Επιστημονικοί Φορείς στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας (πχ HL7 Hellas), ΕΛΟΤ τεχνική ομάδα «ηλεκτρονική υγεία», ΓΓΚΑ, Εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εμπειρογνώμονες του Εξωτερικού, διεθνείς φορείς πιστοποίησης στην ηλεκτρονική υγεία (IHE Europe), κλπ.

Εκτιμούμενο κόστος

200.000€ για την υλοποίηση και πιλοτική λειτουργία ενός έτους.