E.4.2. Υποστήριξη Κοινωνικών – Υπηρεσιών Δήμου μέσω Ψηφιακών Εργαλείων

June 6, 2011 σε Ομάδα για το Ψηφιακό Χάσμα από Φώτης Ρούτσης

Υποστήριξη κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα «ΚΑΠΗ», με ψηφιακές τεχνολογίες μέσω των οποίων θα παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας στους δημότες, ειδικότερα δε σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι η εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα κάνουν ευκολότερη τη συναλλαγή του πολίτη με τον δημόσιο τομέα με έμφαση στο χώρο της υγείας και της ποιότητας ζωής, θα διευκολύνουν το προσωπικό του δημόσιου φορέα στην εκτέλεση των καθημερινών του καθηκόντων αλλά και θα εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους.
Οι Δήμοι είναι επιφορτισμένοι με την παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών και υποστηρίζουν δομές όπως οι παρακάτω:
1. ΚΑΠΗ, τα οποία έχουν ως σκοπό την πρόληψη των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του Κοινωνικού συνόλου.
2. ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι στελεχωμένο με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς και το οποίο παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:
• Συναισθηματική στήριξη των ατόμων για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής τους με αξιοπρέπεια. Αντιμετώπιση και βελτίωση ενδοοικογενειακών σχέσεων. Συνεργασία με κοινωνικούς φορείς με στόχο την κοινωνική επανένταξη των ατόμων. Οργάνωση εθελοντών για τη στήριξη του προγράμματος.
• Νοσηλευτική φροντίδα. Μέτρηση ζωτικών σημείων (αρτηριακή πίεση, σάκχαρο κλπ). Συνοδεία-μεταφορά σε Υπηρεσίες υγείας. Συνεργασία με προσωπικούς ιατρούς των εξυπηρετουμένων.
• Οικογενειακή βοήθεια. Πρακτικές εξυπηρετήσεις. Συντροφιά. Συνοδεία σε Υπηρεσίες ή περιπάτους. Στοιχειώδης καθαριότητα. Ατομική υγιεινή
Οι δημότες οι οποίοι ωφελούνται των παραπάνω υπηρεσιών είναι:
• Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση, άνοια)
• Πολίτες που διαμένουν μόνοι με νόσημα που χρήζει εντατικής ιατρικής παρακολούθησης
• Άτομα με κινητικά προβλήματα
• Ηλικιωμένοι που πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους
• Άτομα με ειδικές ανάγκες
• Άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες
Αντικείμενο της προτεινόμενης δράσης αποτελεί η δημιουργία ψηφιακών υποδομών για την υποστήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Προτείνεται να δημιουργηθεί πιλοτικά σε ένα Δήμο ένα κέντρο παροχής Κοινωνικών Ψηφιακών Υπηρεσιών, το οποίο θα επιτρέπει τη διαχείριση δεδομένων φροντιστών & δημοτών, την αμφίδρομη επικοινωνία των φροντιστών με το κέντρο διαχείρισης, την πρόσβαση και αξιοποίηση των δεδομένων από τους άμεσα εμπλεκόμενους (data sharing) καθώς και την επικοινωνία με σύστημα τηλεμετρίας ιατρικών παραμέτρων. Παράλληλα, ο Δήμος θα εξοπλίσει (και θα εκπαιδεύσει) το προσωπικό των υφιστάμενων υπηρεσιών (πχ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ) με περιφερειακές συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (π.χ. ΗΚΓ 12-απαγωγών, σπιρόμετρο, πιεσόμετρο, γλυκοζόμετρο) για την καταγραφή των βιολογικών σημάτων των δημοτών και με συσκευές διαδικτυακής πρόσβασης (tablet / smart phone) για την εξ-αποστάσεως καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αποστολή των καταγεγραμμένων βιολογικών σημάτων και την αμφίδρομη επικοινωνία με το κέντρο παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών για ενημέρωση